Luton repülőtérLuton repülőtér transzfer

London Luton Repülőtér (LTN), korábban Luton Nemzetközi Repülőtér a britek fővárosától, Londontól északra 45 km-re helyezkedik el, Luton várostól pedig 3 km-re az Angliai Bedfordshire megyében. Összesen hat repülőtere van nyilvántartva Londonnak, ami nagyobb légi forgalmat bonyolít. A Heathrow-i, Gatwick-i és Stansted-i repülőterek után a negyedik legforgalmasabb a Luton-i repülőtér.

Luton városa Anglia délkeleti részén található, lakosainak száma több mint 200.000. A város a Lea folyón mentén fekszik, kb. 50 km-re északnyugatra Londontól. Bedfordshire megye egyik legnagyobb temploma itt található, a Szent Mária templom, amelyet a 12. században építettek. Továbbá vannak olyan helyi múzeumok, amelyek feltárják Luton történelmét, ezek többségében a Wardown Parkban, illetve a Stockwood Parkban helyezkednek el. A Wardown Parkban található meg a Wardown Park Múzeum, valamint nagyszerű sportolási lehetőséget biztosít ez a zöld övezet. A Stockwood Parkban ellátogathatunk a Stockwood Discovery Centerbe, ez egy ingyenes múzeum, amely Luton helyi társadalmi történelmét, régészetét és geológiáját mutatja be. Továbbá még érdemes szemügyre venni a Memorial Parkot, valamint a Kidney Wood-ot, ami egy ősi természetes erdő, valamint a Brantwood Parkot.

Érdekesség lehet a Hat Factory, ez egy művészeti létesítmény, amelynek célja a művészet fejlesztése a városban és a környező térségben.

A Someries vár, ami leginkább egy erődítményre emlékeztet, helyi látványosságnak számít, az 1400-as években épült, jelenleg emlékműként számon tartott építmény.

A Whipsnade Tree Cathedral egy közel 4 hektáros területen elterülő lényegében hatalmas kert, ami Lutonhoz közel, Whipsnade kisvárosában található. Rengeteg fajta fát ültettek a 20. század első felében, mára pedig egy hatalmas “fa-katedrális”.

A városban működik egy alig 5 km hosszú Leighton Buzzard kisvasút, amit még a háborús időkben építettek, manapság az örökség része. Amennyiben pedig a természetet még közelebbről szeretnénk megcsodálni, látogassunk el a Whipsnade Állatkertbe vagy a Woburn Safari Parkba.