Belém-torony

Belém-torony

A Belém-torony (portugálul: Torre de Belém) nevezetes középkori védőbástya, hivatalosan a Szent Vinceti torony (Torre de São Vicente) egy 16. századi erődítmény, amely Lisszabonban található, Portugália fővárosában, és amely meghatározó pontként szolgált a portugál felfedezők számára, valamint átjáróként Lisszabonba.

A reneszánsz idején épült, és a portugál Mánuel stílus – amely a késő gótika és a kora reneszánsz megjelenési formája – kiemelkedő példájaként hivatkoznak rá, azonban tartalmaz más építészeti stílusokat is. A mészkőből épült szerkezet egy bástyából és egy 30 méter magas négyszintes toronyból áll.

1983 óta a torony az UNESCO világörökség része, a Jerónimos kolostorral együtt. Gyakran ábrázolják az Európa felfedezésének korszakának szimbólumaként is, valamint Portugália és Lisszabon meghatározó építményeként tekintenek rá, éppen szimbólum mivolta miatt. Helytelenül állítják, hogy a tornyot a Tagus folyó közepén építették, és a part közelében található, mert a folyót az 1755-ös lisszaboni földrengés után irányították át. Valójában a tornyot egy, a Tagus folyó kis szigetére építették a lisszaboni part közelében.

Válassza lisszaboni utazásához a Suntransfers reptéri transzfer szolgáltatót: